SSD'ler artık her bilgisayarın vazgeçilmezi olan bir donanım haline gelmeyi başarmıştır. Şüphesiz ki bunun en büyük sebebi getirdikleri muazzam performans artışı. Peki SSD nedir? Avantajları nelerdir?
SSD Nedir?
Solid State Disk yani Katı Hal Sürücüsü anlamına gelen SSD'ler veri depolamak için kullandığımız HDD'lerin yerini alan depolama birimleridir. SSD'lerin HDD'lere göre bu kadar ilgi görmesinin en büyük sebebiyse muazzam bir hız artışı sağlamasıdır. SSD'lerin bu muazzam hız artışını sağlamasının en büyük sebebi verilerinizi depolamak için mekanik parçalar yerine bellek yongalarından yararlanmasıdır.
SSD Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
Şüphesiz SSD'lerin HDD'lerin karşısında ki en büyük avantajı çok hızlı olmalarıdır. HDD'lere göre SSD'li bilgisayarlar çok daha hızlı açılır, çok daha hızlı kapanır, uygulamaları çok daha hızlı açar kısacası cihazınız muazzam derecede hızlanır. SSD'lerin SATA, mSATA, M.2 SATA, M.2 PCI-E gibi bağlantı tipleri olan birçok modeli bulunmaktadır. Standart bir HDD'de 150MB/s okuma 120MB/s yazma hızlarına erişirken standart bir SATA SSD'de 550MB/s okuma 450MB/s yazma hızlarına erişmek mümkündür. M.2 PCI-E tipi SSD'lerdeyse 3200MB/s okuma 1900MB/s yazma hızlarına çıkmak mümkündür.
SSD'lerin mekanik parçalara sahip olmaması, dışarıdan gelecek darbelere, sarsıntılara karşı bu cihazların çok daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır. HDD'lerin motorundan gelen ve disk kafasından gelen sesler SSD'lerde kesinlikle yoktur çünkü mekanik parçaları yoktur. Yani SSD'ler tamamen sessiz çalışırlar.
SSD'lerin en büyük dezavantajıysa HDD'ye kıyasla yüksek fiyatları. SSD + HDD kullanarak çok fazla para harcamadan cihazınızı eskiye kıyasla çok daha hızlı kullanabilirsiniz. İşletim sistemi ve önemli programları SDD'ye çok sık kullanmadığınız programları ve oyunları HDD'ye kurarak yüksek bir hızı ve kapasiteyi ucuza getirebilirsiniz. Merak ettiğiniz herşeyi yorumlarda sorabilirsiniz.