İşletim sisteminin tamamen silinmesi ve sıfırdan kurulma işlemi bilgisayara format atma olarak biliniyor. Bilgisayardaki gereksiz depolamalar, zararlı yazılımların silinmesi ve bilgisayarın daha hızlı olması için bilgisayara format nasıl atılır sorusu en çok merak edilen konulardan oluyor. Bilgisayara format atmadan önce saklamak istediğiniz dosyaların yedeklemesini ise mutlaka yapmak gerekiyor.
Bilgisayara Format Atma İşlemi
Daha önce masaüstü bilgisayarınıza ya da laptopa format atmadıysanız bilmeniz gereken noktalar var. Adım adım aşağıda belirtilen kriterleri uygulamalısınız.
1. Adım: Windows sürümü belirleme ve format USB’si oluşturmak.
Flaş belleğin en az 8 GB depolama alanı olmasına dikkat etmelisiniz, windows ön yükleme medyası oluşturabilmek için flaş bellek kullanmalısınız. Eski windows sürümlerine güncelleme gelmediği için Windows 10 sürümünü kullanmanız tavsiye edilir. Windows ön yükleme işlemi ile ISO dosyasını direkt USB’ye yazdırabilirsiniz.
2. Adım: Bilgisayar formatlama işlemi.
Hazırlanan flaş bellek bu noktada devreye giriyor. Uygulamayı açtıktan sonra Bilgisayarı şimdi yükselt seçeneğini işaretlemelisiniz. Ardından bilgisayarınızı ya da laptop’u hangi dilde kullanıyorsanız onu seçiyorsunuz ve Kullanılacak Medya Menüsünden Usb seçeneği ile devam etmelisiniz. Kısa süren bu işlemlerin ardından Windows indirme işlemi başlıyor.
Kısa süreli bir bekleyişten sonra indirme işlemi tamamlanıyor, daha sonrasında bilgisayarınızda olmasını istediğiniz uygulamaları yüklemeniz gerekecektir.
Format atma işlemi kolay gibi gözükse de daha önce yapmadıysanız oldukça dikkat etmeniz gerekiyor ayrıca yedeklemeleri de tekrar yüklemeyi ihmal etmeyin.