Satoşi Nakamoto takma adını kullanan kişi veya kişiler tarafından yaratılan ve dahice olduğu şüphe götürmeyen blok zinciri, gitgide önem kazanarak herkesin aklından geçen bir sorunun hedefine dönüştü. "Nedir bu Blockchain?"
Dijital verinin kopyalanmasına değil dağıtılmasına izin veren Blockchain, yepyeni bir internet teknolojisinin omurgasını oluşturuyor. Bu yeni teknolojiyi kavradıkça neden devrimci bir teknoloji olduğunu daha iyi anlıyoruz. Blockchain’i kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
Dağıtılmış Veri Tabanı Teknolojisi
Bilgisayarlardan oluşan bir ağa binlerce kez kopyalanarak dağıtılan bir hesap tablosu düşünün. Sonra da bu ağın, söz konusu tabloyu düzenli olarak güncellemek üzere tasarlandığını düşünün. İşte Blockchain teknolojisini anlamaya başladınız. Bu bilgilerin hackerların erişip bozabileceği merkezi sürümü de yok. Aynı anda milyonlarca bilgisayarda barındırıldığından, veri tabanındaki bilgiye internetteki herkes erişebiliyor.
Blockchain Teknolojisinin Güvenilirliği
Bitcoinde kullanılan Blockchain teknolojisini ele alacak olursak eğer bloklar üzerinde para alışverişi bilgileri taşınıyor ve her bir işlemin doğruluğu, "Bitcoin" kazanmak için problem çözen madenci adı verilen kişiler tarafından sağlanıyor. Böylece yapılan işlemin doğruluğu kesinleşmiş oluyor.
Bitcoin işlemlerini kaydeden veri tabanı, blok zinciri teknolojisi kullanan bir küresel bilgisayar ağı tarafından ortaklaşa yönetiliyor. Yani Bitcoin'in yöneticisi tek bir kurum değil. Merkezi olmayışı, ağın kullanıcıdan kullanıcıya esasıyla çalıştığı anlamına geliyor bu da "Blockchain" teknolojisini oldukça güvenilir kılıyor.