Kripto paraların ilk kez ortaya çıkışı Bitcoin’e dayanıyor. İlk yıllarından itibaren adından söz ettirmeyi başarmış olmasıyla beraber, gelişim süreci devam ederken beraberinde kripto para madenciliği kavramını da getirdi. Bitcoin’i takip eden çok sayıda farklı coin oluşturulması sonucunda dijital ortamda yapılan madencilik son derece önemli bir hale geldi.

Başlangıç aşamasında bilgisayar gücü üzerinden kazanç elde edebilmeyi mümkün kılan sistem, son yıllarda adeta sanayileşmeyi beraberinde getirmiş durumda. Kazım yapabilmek adına özel olarak tasarlanan cihazların kullanılabilirlik pratiğinin artması, madencilik kavramı kripto paralar üzerinde şekillendiriyor. Günümüzde kazım işlemlerinin gerçekleştirilmesinde elektrik tüketim maliyetlerine oranla doğru bir ayarlama yapmak gerekiyor. Blokların çözümü zorlaştığından dolayı, yapılan kazımlar için de alınabilecek başarılı sonuçlar değişkenlik gösteren seviyede.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?

Kripto para madenciliği yapmak isteyenlerin kullanabilecekleri temel olarak 3 farklı seçenek bulunuyor. CPU, GPU ve ASIC miner bu seçenekler konumunda değerlendirilmektedir.

CPU Mining

Bilgisayarların CPU’su yani işlemcileri üzerinden kripto para madenciliğinin yapılması anlamına gelir. Bitcoin’in ilk yıllarında en çok tercih edilen yöntem olarak ön plandaydı. Günümüzde işlemcilerin üretebilecekleri güç kapasitesinin seviyesi GPU ve ASIC yöntemlerine göre daha kısıtlı seviyededir. CPU mining işlemi, bilgisayarların matematiksel işlemleri gerçekleştirmeleri mantığına dayanır.

GPU Mining

GPU mining, ekran kartlarıyla kripto paraların kazılabilmesine olanak sağlayan madencilik tercihidir. İşlemcilere göre olan verimlerinin yüksek seviyede olmasıyla ekran kartları üzerinden işlemler yapılır. Floating point hesaplamaları, her üreticinin yüksek seviyede standartlar sunduğu ekran kartlarında başarıyla gerçekleştirilir. Hesaplamalarda mevcut olan hızın aktif olarak kullanılabilmesiyle beraber GPU mining günümüzde çok sayıda kripto paranın kazılabilmesine olanak sağlar. Kuvvetli ve özgür çalışma prensibine sahip olmalarıyla fiyat performans anlamında sonuçları sunar özelliktedirler.

ASIC

ASIC miner olarak tasarlanan cihazlar, sadece madencilik yapma üzerine üretilmiştirler. Tümleşik devre çalışma sistemine sahip olmaları sayesinde her zaman kripto paraların başarılı şekilde kazılabilmelerine olanak sağlayan yapılarıyla ön plana çıkarlar. 2013 yılından itibaren kullanımına sunulmuş olan ASIC sistemi, hem CPU hem de GPU’ya göre çok daha avantajlıdır. Altcoin’ler için yapılabilecek olan kazım işlemlerinde beklentileri karşılayan karlılığı elde edebilme olanakları mevcuttur. ASIC üzerinden yapılan Kazımlarda yüksek güç performansını elde edebilme ayrıcalığıyla beraber diğer yöntemlerin üzerinde sonuçların alınabilmesi mümkün olur.

Kripto Para Madenciliğiyle Kazanç Elde Edilebilir mi?

Kripto para madenciliğiyle kazanç elde edebilmek hala mümkün. Ancak elektrik tüketim masraflarının ve kazılacak olan kripto paranın doğru seçilmesi gerekiyor. Yatırım değerinde yapılabilecek kazımlarla beraber ileri vadeli sonuçların görülebilmesi olanağı söz konusu. Düşük değerde olan kripto paralar, madencilik yapmada başarılı sonuçları oluştururlar. Bitcoin gibi günümüzde lider değere sahip olan kripto paraların klasik yöntemlerle kazılması durumunda kazançta çok kayıpların yaşanabilmesi durumu söz konusu olur.

Kripto Para Madenciliği Nasıl Yapılır?
5 1
ÖNE ÇIKANLAR