CS: GO görüntü ayarları, ekran ayarları, çözünürlük ayarları nasıl yapılmalıdır? Aklınızdaki soru işaretlerini giderecek olan bu rehber, oyun zevkinizi de iki katınca çıkarak!
CS: GO gibi rekabete dayalı oyunlarda en iyi performansı almak çok önemli. Bu doğrultuda CS: GO'yu kasma, takılma, donma olmadan oynamak ve aynı zamanda görüntü anlamında belirli bir kaliteyi yakalamak istiyorsanız doğru rehbere geldiniz. Oynanış açısından en ideal görüntü ve performans ayarları bu rehberde!
Başlatma Seçenekleri
-novid: oyun açılırken çıkan anismayonu atlamanızı sağlar bu sayade oyuna giriş hızınız artar.
-freq: ekranınızın desteklediği yenileme hızında (Hz) oyunu oynamanızı sağlar. (Bu komutlara benzer birçok komut vardır ancak son gelen güncellemelerle beraber daha fazlasının kullanımı ekstra bir durum olmadıkça tavsiye edilmemektedir.)
Görüntü Ayarları
Görüntü Oranı Ve Çözünürlük: 4:3 modunda bir çözünürlük kullanmanız oyuncuların daha büyük görünmesini ve daha rahat isabet almanızı sağlar. Aynı zaman da performans anlamında katkısı büyüktür. Ne kadar düşük çözünürlük o kadar yüksek performans demek. CS: GO'da çok büyük ekrana sahip olmayan arkadaşlar için en ideal görüntü oranı ve çözünürlüğün 4:3 - 1024x768 olduğu söylenebilir.
Evrensel Gölge Kalitesi: Performansa çok etki eden ayarlardan biridir. Bu ayarı çok düşük olarak ayarlamanız görüntü anlamında çok bir şey kaybettirmeyecektir. Ancak performans anlamında getirisi çok fazla olacaktır. Bu ayar adından da anlaşılacağı üzere oyun içi gölge kalitesini ayarlamak için kullanılır.
Model / Doku Detayı: Bu ayar modellerin çizilmesini ve dokuların kalitesini belirler. Bu ayarı "Orta" olarak seçmeniz görüntüden feragat etmeden yüksek performans almanızı sağlayacaktır. Performansa çok fazla etkisi yoktur. Ancak daha yüksek fps almak isteyenler "Düşük" olarak kullanabilir.
Efekt Detayı: Dokuların işlenerek daha güzel görünmesini sağlayan ayardır. Bu ayar gözle görülür bir görüntü kalitesi farkı yaratmaz. Bu ayarı "Düşük" olarak kullanmanızı tavsiye ederiz. Performansa büyük katkı sağlayacağını belirtelim.
Shader Detayı: Bu ayar en çok skinler üzerinde etki etmektedir. Skinlerin parlak ve güzel görünmesini sağlar. Performansa etkisi vardır ancak çok fazla değildir. Bu ayarı ben "Düşük" olarak kullanıyorum ancak siz deneme yanılma yoluyla kendiniz için en ideal ayarı bulabilirsiniz.
Çoklu CPU Kullanımı: Bu ayar işlemci çekirdeklerinin hepsinden faydalanılması için kesinlikle açık olmalıdır. Bu ayar açıkken anlık takılma (fps drop) sorunları yaşıyorsanız Windows güç seçenekleri > gelişmiş güç ayarları bölümünden en yüksek işlemci durumu ayarını %99 yapmanız bu problemi çözmenizi sağlayacaktır.
Keskinliği Yumuşatma Modu: Bu ayarın performansa etkisi çok fazladır. "Yok" olarak ayarlanması görüntü kalitesinde çok fazla kayba sebep olmayacak ancak dişe dokunur performans artışı sağlayacaktır. Bu ayar dokuların kenar kısımlarındaki pürüzsüzlüğü arttırmaktadır.
FXAA Keskinliği Yumuşatma: Yukarıdaki ayarla benzer özelliklere sahip olan bu ayarın "Devre Dışı" bırakılması tavsiye edilir.
Doku Filtreleme Modu: Bu ayar oyundaki dokuların daha kaliteli işlenmesini sağlamaktadır. Görüntü kalitesinde gözle görülür fark yaratan ayarlardan biridir. Bilgisayarınızın performasına bağlı olarak "Eşyönsüz Süzme 4X" tercih edilebilir. Ben performansa önem verenlerdenim diyorsanız benim tercih ettiğim ayar olan "İki Doğrusal Süzme" ayarını kullanmanız tavsiye edilir.
Dikey Eşitleme (V-Sync): Bu ayar fps'inizi ekranınızın yenileme hızı (Hz) ile sınırlar. Yani 60 Hz bir ekrana sahipseniz maksimum 60 fps almanız anlamına gelir. Bu ayarın amacı ekrandaki yırtılmaları önlemektir. Kesinlikle "Devre Dışı" olması tavsiye edilir.
Hareket İzi: Hareket halindeyken ufak bir halüsinasyon benzeri efekt verir. Görüntü anlamında hiç katkı sağlamazken performansa etkisi yüksektir. Kesinlikle "Devre Dışı" olması tavsiye edilir.