Bitcoin, yalnızca Türkiye’de değil dünya çapında her geçen gün yeni yatırımcılar kazanan ve yeni yatırım olanakları sunan kripto para birimlerinden bir tanesi.

Kripto para borsasının listelerinde her zaman en üst sırada olmayı başaran ve bu sırasını hiçbir para birimine kaptırmayan Bitcoin, dünya çapında ülkeler fark etmeksizin artan kullanımı ile ülkeleri kendisini tanımaya zorluyor.

Kimi ülkelerin resmi birimleri açık ve net olarak bitcoin hakkında açıklamalar yapmaya başlamış bulunsalar da, halen çoğu ülke Bitcoini, kripto paraları ya da kripto para borsası sistemlerini görmezden gelmektedir. Bu görmezden gelme durumunun en temel sebebi aslında, gerek halk tarafından gerek ise devlet yöneticileri tarafından, kripto paraların kabul edilmesi halinde piyasaların bu değişimden nasıl etkileneceğinin tam olarak bilinmemesidir. Bu değişimlerden ve değişimlerin yol açabileceği kimi değişikliklerden korkan hükümetler de kripto paralara nispeten daha mesafeli bir politika izlemektedir.

Kripto Paralar Günlük Hayatta Kullanılırsa Ne Olur?

Kripto paralar, bilindiği üzere internet üzerindeki ticaretlerde sıkça kullanılan bir alternatif ödeme sistemi haline gelmiş durumda. Aynı zamanda Amerikan Doları karşısında da ciddi bir değeri olan kripto para birimlerinin günlük hayatta kullanılması, özellikle liberalizm sistemini benimsemiş ülkelerde devlet ve şirketler arasında ciddi kriz yaratabilir. Bütün sermayesini ve varlığını dolar üzerinden oluşturmuş ve genel olarak ülkeye hakim olmayı başarmış şirketlerin, kripto paraların yaygınlaşması ile bir anda yok olması mümkündür. Bu durum da devletlerin kripto paralara mesafeli durmasının bir sebebidir.

Kripto paralar günlük hayatta kullanılırsa ne olur diye soracak olursanız, şu cevabı vermek mümkün. Kripto paraların gündelik hayatta kullanılaması sadece şirket ve devletlerin ilişkisini etkilemez. Bu durum yepyeni bir ödeme zincirinden çok yepyeni bir ekonomik zinciri de ifade eder. Bu ekonomik zincire göre ise bütün metaların fiyatlarının belirlenmesi ayrıca fiziksel açıdan da bu ödemelerin nasıl anlık olarak yapılacağının belirlenmesi, buna göre bir ödeme altyapı sisteminin her yerde bulundurulması gerekir.

Yani kripto paralar günlük hayata hakim olur mu sorusunun cevabı ne evet ne de hayırdır. Bu, öncelikle devletlerin kripto paraları yasal kabul edip etmeyeceğine, daha sonra kripto paraların pazarda yer etmesini destekleyip desteklemeyeceğine bağlıdır. Eğer gerekli destek ve yatırım yapılırsa, ödeme alt yapıları birkaç sene içinde oluşturulabilir. Fakat şimdilik ülkeler buna pek yanaşmamaktadır. Yine de, yıllar içerisinde kripto paraların kullanım oranı arttıkça ve yatırımcılar kripto paralara yöneldikçe devletler ve ülkeler de kripto para konusunda bir adım atmak durumda kalacaklardır.

Türkiye’nin Kripto Para Politikası Ne Yönde?

Peki, Türkiye’de yaşıyor iseniz ve Türkiye’de bitcoin ticareti veya diğer altcoin’lerin ticaretini yapıyor iseniz kafanızda Türkiye’nin kripto paralar ile ilgili nasıl bir politika izlediği ile ilgili sorular dönebilir. Sizin için makalemizde bu konu hakkında da bilinen her şeyi derledik.

Kripto para politikası, Türkiye’de oldukça pasif bir noktadadır. Bankalar, başbakanlık ya da diğer resmi organlar bitcoin hakkında bir olumlu görüş veya olumsuz görüşte bulunmamaktadır. Bankalar tarafından veya Türk Ceza Kanunu’nun yasaları tarafından bitcoin veya diğer kripto paraların kullanımına bir ceza uygulamasından bahsedilmemektedir.

Fakat kimi banka kuruluşlarının veya resmi bankanın beyanlarına göre kripto para güvenilmez ve denetletilemez olarak tanımlamaktadır. Kısacası kripto para ticareti Türkiye’de resmi organlar tarafından desteklenmemektedir ve bu konuda yatırımcılara yardımcı olunmamaktadır. Bu elbette gelecek günlerde yapılacak bir yeni açıklama olamayacak anlamına gelmez. Kripto paralar hakkında son dakika bilgilerini yine sitemizden takip edebilirsiniz.

Bitcoin Türkiye’de Yasal Mıdır?
5 1
ÖNE ÇIKANLAR