Genç Fütüristler Başkanı Alper Kılıç, Türkiye’de ilk kez yapılan Çocuklar İçin Bilişim Zirvesi’nde “2030 yılında Ebeveyn Olmak” başlıklı bir konuşma yaptı.
Kılıç, ebeveynlerin zihinlerini sanal gerçekliğe aktarmasıyla ortaya çıkacak yapay zekalı robotların anne babaların en büyük yardımcısı olacağını söyledi. Kılıç, çocukların, öğrenme sürecinin temelini oluşturan sorularını zamanı ve sabrı bol bu robotlara yönelteceğini söyledi.
Çocuklar Kamera Lensler İle Takip Edilecek
Kılıç, teknoloji sayesinde şu anda “kid mapping” denen uygulamalar ile ebeveynlerin çocuklarının konumu hakkında bilgi alabildiğini, yakın gelecekte de Google Glass ve benzeri araçlarla yapılacak görüntü paylaşımı sayesinde, çocukların gördüğü her şeyi ailelerin de görebileceğini söyledi. Kılıç, “bu noktanın bir adım ötesinde çocukların gözlerine takılacak lensler görüntü paylaşımının yanı sıra, kan şekeri ve nabız gibi anlık sağlık verilerinin ebeveynler tarafından bilinmesini sağlayacak. Bu lensler sayesinde kullandığı bilgisayar çocuğunuzu tanıyarak onun sadece kendisi için belirlenmiş içeriklere ulaşmasına sağlayacak” dedi.
Kılıç günümüz dünyasında da ebeveynlerin bilgi aktaran eğitici öğretici rollerinin sona erdiğini, bu kadar büyük bir hızla ve büyük miktarda bilgi üretilen bir dünyada, anne babaların mentör olmasının çok daha önemli olduğunu belirtti. Kılıç bu doğrultuda ebeveynlerin çocuklarıyla eşit seviyede eğitim ilkesini içinde barındıran bir akran ilişkisine girmelerini, uyum sağlama ve hayat boyu öğrenmeye açık olmalarını öğütledi.